Eekhoorntjes

Eekhoorn – sciurus vulgaris

Ook wel rode eekhoorn, boomkater of eikkater genoemd. De Latijnse naam betekend gewone schaduwstaart

mimi 13

 

 

 

 

 

 

 

De eekhoorn is een zoogdier en een knaagdier. Als echte boombewoner is hij een acrobaat die van de ene naar de andere tak springt. Om in evenwicht te blijven bij het springen dient de staart.

photos-ecureuils-21512-800x789grumpy5roisi neekhoorn-49-215485

 

 

Uiterlijk. Als eerste valt de prachtige pluimstaart op. Deze dient niet alleen om het evenwicht te houden maar ook als een soort paraplu bij zon of regen en bij het slapen, vooral in de winter als een soort deken.Ook geven eekhoorns met de houding van de staart signalen naar hun soortgenoten. De vacht op kop, poten en rug is roodbruin tot donkerbruin of zelfs zwart. Deze kleur verandert in de winter naar grijsachtig . De buik is opvallend wit. De staart kan een andere kleur hebben als het lijfje, zo kom ik soms rode eekhoorntjes tegen met een zwarte staart.Opvallend zijn ook de pluimpjes aan de oren van volwassen eekhoorns.In de winter zijn deze pluimpjes beduidend langer dan in de rest van het jaar. Eekhoorn mannetjes en vrouwtjes zijn even groot.

Lichaamslengte 22 tot 26 cm     Staartlengte 15 tot 25 cm  en het gewicht van een volwassen eekhoorn ligt tussen 250 en 400 gram.

Geluid.  De eekhoorn maakt heel wat geluiden vooral naar zijn soortgenoten toe. Meestal gaan de geluiden gepaard met signalen van de staart en de oren. Als een eekhoorn opgewonden is hoor je een luid “kek, kek ,kek, vergezeld met zwiepen van de staart en soms vergezeld met stampen van de achterpootjes en grommen. Bij gevaar waarschuwt de eekhoorn zijn soortgenoten met een lang gerekt “roeh, roeh,roeh  en de begroeting van eekhoorns klinkt als een zacht “muk muk “. Jonge eekhoorntjes fluiten als ze honger hebben.

Territorium. Eekhoorns hebben een eigen gebied waar ze voedsel zoeken en voorraden aanleggen maar deze gebieden overlappen nogal. Ze zijn dan ook niet echt territoriaal alleen hun nest zullen ze verdedigen en in de paringstijd kan er tussen de mannetjes rivaliteit ontstaan. Een eekhoornnest wordt gemaakt van takken. Bolvormig en hoog in een boom lijkt het nest  meer op een heksenbezem. Zo’n nest heeft een in- en een uitgang. Ook kunnen ze een oud kraaien- of eksternest of een vogelhuisje in beslag nemen.        Eekhoorns hebben een hoofdnest en daarnaast nog vier of vijf kleinere reservenesten.   De nesten zijn bekleed met droog blad, gras en mos. In het hoofdnest worden de jongen geboren.

Voortplanting. De voortplantingsperiode is van december tot eind februari en van mei tot eind juli. In een strenge winter slaan de vrouwtjes de eerste periode over. Tijdens de voortplantingsperiode proberen meerdere mannetjes met een vrouwtje te paren. waardoor gevechten kunnen ontstaan tussen de mannetjes. Na de paring leven de eekhoorns weer apart.

49-50-51 B10-13.pas geboren

Tijdens de draagtijd van circa 38 dagen verbouwt en verstevigt het vrouwtje het hoofdnest tot kraamnest. Hier worden de vier tot zes kale, dove en blinde jongen geboren. Het geboorte gewicht is ongeveer 25 gram. Na circa vier weken gaan de oogjes en oortjes open en zijn ze al licht behaard. Als de jongen drie tot vier maanden oud zijn verdrijft de moeder ze uit haar nest en moeten ze zelfstandig verder.

Eekhoorns kunnen 8 tot 10 jaar oud worden.  Slechts 25% haalt het eerste levensjaar en maar 1% tot 2% wordt 5 jaar of ouder.

neutje7billy eBilly-Sofietje-Neutje

Met de hand groot gebrachte eekhoorntjes kunnen vrij tam worden. Zodra ze echter bij ons in het grote buitenverblijf komen is de tamheid snel voorbij. Van hier uit kunnen ze dan uiteindelijk terug de natuur in.

suske sphotos-ecureuils-215121

Eekhoornsporen.  De vraatsporen van een eekhoorn zijn makkelijk te herkennen aan de afgerafelde kernen van dennenappels en de schubben rondom net als paddenstoelen die ergens tussen een oksel van een boomstam zitten vastgeklemd, leeggegeten notenschalen of aan geknabbelde takjes. De pootafdruk is van de voorpoten kleiner dan van de achterpoten. De voorpoten hebben geen duim maar vier lange vingers met stevige lange nagels. Met deze scherpe nagels kunnen ze zich goed aan een boomstam vasthouden. De achterpoten hebben vijf tenen met lange nagels en de achterpoten zijn langer dan de voorpoten.  Eekhoorns bewegen zich altijd in een viersprong, een soort verfijnde galop.

Eichhörnchenspur-quer_C-Geidel