Hulp aan eekhoorns

Egels Enco

 

Naast egels worden er bij de stichting egelopvang Peel en Maasstreek sinds 2009 ook eekhoorns in nood opgevangen. Het verzorgen en grootbrengen van deze diertjes is intensief werk waar veel tijd en kosten in gaan zitten. Soms is de teleurstelling groot als na dagen of zelfs weken blijkt dat het eekhoorntje het toch niet gaat redden. Helaas moet dan een laatste moeilijk besluit genomen worden. Voor het diertje zelf is deze beslissing beter dan een leven in gevangenschap, zonder vrijheid en met veel stress. In de natuur zou deze eekhoorn  ten dode zijn opgeschreven want een zwakke  eekhoorn of een eekhoorn met een handicap heeft geen kans om te overleven in de vrije natuur.

27-5 024suske l

Als een eekhoorn na weken, of zelfs maanden weer hersteld is gaat hij naar het buitenverblijf. Hier leert hij zich weer aan te passen aan het buitenleven. De  “tamheid”die de eekhoorn tegenover zijn verzorger had verdwijnt. Dat is goed zo want uiteindelijk moet de eekhoorn weer terug de natuur in zonder menselijke bemoeienis.

neutje fsofietje bneutje - sofietje b

 

 

Uitzetten.                   Als we zeker zijn dat de eekhoorn zich kan redden in de vrije natuur, komt de grote dag! Vaak ben je dan maanden met zo ‘ n beestje bezig geweest met als enig doel hem weer vrij te laten.  Je zoekt een geschikte plek uit waar soortgenoten zijn en waar voldoende voedsel te vinden is. Vroeg in de ochtend rij je er naar toe, maakt de reisbox open en hup, daar schiet hij al de eerste beste boom in. Dag eekhoorn, het ga je goed!  Tja, dat is te hopen want ik krijg nooit een kaartje met de mededeling ” ben goed terecht gekomen “.

   mausi 22eekhoorn-73kebuuterke,,c    

De eekhoorn is net als de egel een beschermd natuurdier. Daarom is het verboden eekhoorns te vangen, in gevangenschap te houden, te verhandelen of te doden. Ook mag het nest van eekhoorns niet vernield worden. In Nederland zijn een paar opvangen gespecialiseerd in het opvangen en verzorgen van eekhoorns met een ontheffing hiervoor!

Eekhoorntjes die hulp nodig hebben;

  • Iedere eekhoorn die zich laat oppakken door mensen. Waarom? Omdat een gezonde eekhoorn zich NOOIT zal laten pakken door mensen.
  • Eekhoorntjes met vliegeneitjes, maden of teken.
  • Kleine eekhoorntjes die mensen achterna komen, meestal hebben ze dan  honger en zijn onderkoeld !
  • Een nest met eekhoorntjes dat uit de boom gewaaid is. Soms draagt de moeder deze jongen naar een ander nest echter als de jongen koud en slap aanvoelen kan men ervan uit gaan dat de moeder niet terug komt.
  • Jonge eekhoorntjes die op de grond liggen , vaak met bloedneus. Deze diertjes zijn uit grote hoogte naar beneden gevallen. De moeder komt ze echt niet meer halen!
  • Aangereden eekhoorntjes die niet meer wegvluchten.Ze zijn NIET TAM, maar in shock !

Eekhoorntjes met wonden , botbreuken of verlamming van de achterpootjes .

Kortom: iedere eekhoorn die zich door mensen laat oppakken.

Ga niet zelf doktoren, dit leidt meestal tot de dood van de eekhoorn! Bel de dichtstbijzijnde opvang of dierenambulance .

 

ecureuil-17juulke 2

Het hanteren van een eekhoorn : Pak een eekhoorn NOOIT bij zijn staart!
Het beste kunt u  een doek over de eekhoorn leggen zodat het kopje bedekt is en het beestje met beide handen oppakken en in een doos met een doek en een kruik leggen.Zorg dat hij er niet uit kan! Eekhoorntjes zijn verbazend snel!Bel de dichtstbijzijnde opvang .Daar zal men u zeggen wat u verder kunt doen. Ga rustig met het eekhoorntje om , het is een natuurdier en niet aan mensen gewend . Een eekhoorn kan zomaar in schok raken! Geef geen eten of drinken. Als de eekhoorn in schok is, veroorzaakt iedere voeding of drinken nog meer schade. Gebruik ook geen pipetje met suikerwater zoals soms wordt geadviseerd.   Jonge eekhoorntjes bijten niet. Meestal hebben ze nog geen tanden. Een volwassen eekhoorn kan flink bijten. ( Als u gebeten wordt door een eekhoorn laat u dan door de huisarts  binnen 24 uur een tetanus spuit zetten. )

Een enkele keer krijgt de stichting egelopvang Peel en Maasstreek ook te maken met eekhoorns die hier van natuur niet voorkomen. Natuurlijk worden ook deze diertjes geholpen en uiteindelijk naar een passende opvang gebracht. Het is echter niet de doelstelling van de stichting egelopvang Peel en Maasstreek om “gedomesticeerde ” dieren op te vangen.

Een triest beeld, een dode eekhoorn op het fietspad. Helaas gebeurt het bijna dagelijks dat eekhoorns worden aangereden of doodgereden. Voor dit diertje kunnen we niets meer doen.     Om gemeenten te motiveren meer voor de veiligheid van eekhoorns en andere dieren te doen probeert men in kaart te brengen waar de knelpunten zijn bij b.v. het oversteken van een weg. Met vermelding van de exacte locatie, een foto waar de eekhoorn duidelijk met omgeving op staat en datum als bewijs . Als van die locatie meerdere meldingen komen ,kunnen we proberen gemeenten / provincie te overtuigen om hier een eekhoornbrug te bouwen.                                                                                                     U kunt hierbij helpen!             Indien u een eekhoorn vindt maak dan een foto, noteer waar u het diertje heeft zien liggen en stuur de foto en gegevens door aan :

brugvooreekhoorn@gmail.com

Denk bij het maken van een foto aan uw eigen veiligheid!

Vindt u een eekhoorn die nog geholpen kan worden b.v. jonge eekhoorntjes, gewonde of zieke eekhoorntjes , bel dan een eekhoornopvang. Hier worden de eekhoorntjes geholpen en na revalidatie weer terug in de natuur uitgezet.

Alvast bedankt!

Een enkele keer per jaar krijgt de stichting egelopvang Peel en Maasstreek  te maken met eekhoorns die hier van natuur niet voorkomen. Natuurlijk worden ook deze diertjes geholpen en uiteindelijk naar een passende opvang gebracht. Het is echter niet de doelstelling van de stichting egelopvang Peel en Maasstreek om “gedomesticeerde ” dieren op te vangen

Boeroendoek

Albino Boeroendoek

Vaak zijn het dieren die werden uitgezet. Meestal gaat het om zieke of oudere dieren De eigenaar is bijna nooit te achterhalen.