Egels.

Egels Enco

 

De Europese egel – Erinaceus Europaeus

Hoe herken je een egel?   Onmiskenbaar zijn natuurlijk de stekels. Een volwassen egel heeft 6000 tot 8000 stekels, 2 à 3 cm lang, over zijn kop en de hele rug. Gezicht, buik en poten zijn behaard met geel/witte tot beige , stugge haren.  Bij gevaar rolt een egel zich razendsnel op tot een stekelige bol. Een perfect afweersysteem tegen de meeste vijanden. Echter niet tegen auto’s.

d687e008fdtopelement

 

Een volwassen egelmannetje weegt tussen 1500 en 2000 gram  De volwassen vrouwtjes wegen tussen 1200 en 1500 gram. Egels hebben een staartje van ongeveer 2 cm.  Een egel kan 8 tot 10 jaar worden. De meeste egels sterven echter in hun eerste levensjaar, ruim 80% ! Egels maken geluid. Afhankelijk van wat ze aan het doen zijn kunnen ze behoorlijk herrie maken. In de paringstijd gebeurt het regelmatig dat men de politie belt omdat vermoed wordt dat er inbrekers aan het werk zijn, wat uiteindelijk egels blijken te zijn. Egels kunnen snurken,knorren, snuiven,piepen,fluiten,smakken,snuffelen en gillen. Als een egel gilt dan ga er maar van uit dat hij pijn heeft, als een egeltje fluit roept het zijn moeder. ( Soms krijgen we babyegeltjes in de opvang die dagenlang fluiten omdat ze bang zijn want ze zijn hun moeder, broertjes en zusjes kwijt .)

74-klein24 mei29 (3)

Soms al in mei maar meestal vanaf  juli  komen de kleintjes  die hun moeder om een of andere reden kwijt zijn en zonder menselijke hulp niet zouden overleven. Deze egeltjes worden in de opvang met speciale voeding iedere drie uur gevoerd , ook ’s nachts .

igel-brauchen-fett-und-proteinreiche-nahrung-

 

 

                                                    Waar leven egels? Egels komen voor in bijna heel west Europa. In onze regio leven ze steeds vaker in de buurt van steden en dorpen. In tuinen wonen ze dikwijls in de ondergroei van hagen. Hoe meer beplanting, hoe meer kans dat een egel zich thuis voelt. Vaste regel is  tuin vol tegels betekent géén egels Hoe rommeliger de tuin hoe fijner. Een composthoop vinden ze helemaal geweldig.

Wat eten egels ?  Egels zijn van huis uit vleeseters. Favoriet zijn kevers in alle soorten en maten, rupsen, wormen maar ook vogeleieren ,hagedissen, jonge muizen en soms vruchten maar fruit is maar bijzaak! Egels zijn niet erg kieskeurig wat hun voedsel betreft, ze zullen ook zomaar een omgekiepte vuilnisbak onderzoeken naar eetbaars.  In tegenstelling tot wat algemeen wordt beweert zijn slakken niet het hoofdvoedsel van egels. Kleine huisjes slakken zullen ze nog eten , maar de grote naaktslak is niet hun favoriet. Het bittere slijm dat de naaktslak produceert smaakt ook de egel niet. Daarom zal een egel deze alleen eten als er niets anders is. Bovendien zijn slakken verspreider van de longworm. Zonder behandeling sterft de egel dan uiteindelijk aan longwormen! Een egel in de tuin is heel nuttig, hij eet veel van het ongedierte wat u anders zou bestrijden. Maar slakkenkorrels en ander gif zijn wel taboe als er een egel in de tuin is! Het gif wordt niet alleen opgenomen door slakken maar ook door veel andere dieren . Zelfs het zogenaamde biologisch afbreekbaar slakkengif maakt volwassen egels ziek en doodt jonge egels.

02_einrollen

Een opgerolde egel. Kop, Pootjes en buik zijn zo beschermd.

 

Territorium?  Egels hebben een leefgebied van enkele vierkante kilometers. In dit gebied hebben ze bepaalde routes die ze  ’s nachts afleggen op zoek naar voedsel. Ze verdedigen “hun” gebied niet echt maar mannetjes kunnen elkaar flink toetakelen in de paringstijd. Egels zijn verrassend snel en kunnen ook heel goed zwemmen. Alleen tegen een steile vijverrand opklimmen, dat kunnen ze niet en dan verdrinken ze van uitputting. Leg daarom iets over de rand waaraan ze uit de vijver kunnen klimmen, bijvoorbeeld een plankje of tegel.              

                      De voortplanting. Afhankelijk van het klimaat duurt de voortplantingstijd van mei tot begin september. Om te paren moet het mannetje “werven”. Dat kan soms uren duren. Het mannetje draait alsmaar om het vrouwtje heen tot ze hem toelaat. Als ze dan eindelijk bereid is legt ze de stekels plat en voor de rest gaat het net als bij alle zoogdieren alleen dan luidruchtiger. Na 34 tot 36 dagen worden de kleintjes geboren met reeds ongeveer 100 witte stekeltjes. De stekeltjes zitten in een vlies dat na de geboorte opdroogt.Bij de geboorte zijn de egeltjes doof en blind. Na ongeveer twee weken gaan de oogjes en de oortjes open. Langzaam aan worden de witte stekeltjes vervangen door donkere stekeltjes. Als de jongen drie tot vier weken zijn gaan ze met de moeder op pad . Na ongeveer zes weken is het egeltje compleet en ziet eruit als een mini uitvoering van de moeder. Met ongeveer acht weken vertrekt de moeder. De jonge egeltjes blijven dan vaak nog bij elkaar tot na de eerste winterslaap. Als de egelmoeder haar eerste nest verliest kan ze in het najaar alsnog een nest grootbrengen. Ook in lang durende zomers kunnen egels in het najaar nog een nest krijgen. Meestal overleeft zo’n nest de eerste winter niet omdat de kleintjes niet genoeg vetreserve hebben voor de winterslaap.

Igelspur-quer_C-Geidel

Egel-sporen. Vaak weet men niet eens dat men egels in de tuin heeft, immers ze zijn vooral in de nacht en vroege ochtend actief als wij slapen. Egels gebruiken bij hun wandelingen vooral onverharde paadjes . Bij vochtig weer kun je hier de poot afdrukken vinden van egels. Deze afdrukken zijn ongeveer 2,5 cm breed. De voorpootjes zijn rond en de achterpootjes langwerpig. De afstand tussen de afdruk van een poot is ongeveer 10 cm. Egels hebben vijf tenen en vijf vingers. De ontlasting is een  zwart glimmend en ongeveer drie tot vier centimeter lang worstje met een doorsnee van pakweg 10 millimeter.

Op een zomeravond kun je met een beetje geluk een egel horen rondscharrelen. Hij verraadt zich door zijn gesnuif en het ritselen van blad, op zoek naar  kevers, wormen en ander eetbaars. Triest is dat de meeste mensen een egel alleen maar kennen doordat ze hem  dood langs de weg zien liggen. Ze gelden dan ook als de meest getelde verkeers-slachtoffers op onze wegen.

egeltje-3-342760Afbeelding1