Hulp aan egels

Welke egels hebben menselijke hulp nodig?

Een gezonde egel heeft een vochtig neusje, heldere kralen oogjes, schone oortjes en geen doffe stekels. Iedere gezonde egel kan wel een paar vlooien hebben maar die zijn niet storend.

Een gezonde egel kuiert na de schemering tot in de vroege ochtend rond op zoek naar insecten, slakken en wormen.

re 2014-09-30 008

 

 

Een gezonde egel rolt zich stevig op en zet zijn stekels overeind bij aanraking of rent snel weg bij gevaar. Komt u zulke egels tegen dan laat ze gewoon met rust hun gang gaan.

MK_DSC_0011

De onderstaande egels hebben wel hulp nodig!

  • Iedere egel die overdag rondloopt . Immers, egels zijn nachtdieren.
  • Egels die door een hond zijn gepakt, ook als er geen verwonding te zien is doordat de egel zich oprolt of alsnog probeert te vluchten. Zelfs het kleinste krasje wordt door vliegen gevonden !
  • Egels die stinken en /of waar al vliegen / vliegeneitjes of maden opzitten zijn  in levensgevaar.
  • egel met vliegeneitjes ; zie foto hiernaast.
  • Egels met extreem veel teken.
  • Egels die in het water liggen . Egels kunnen wel zwemmen maar vaak niet uit het water komen vanwege de rechte en steile rand. Maar ook als ze eruit kunnen klimmen gaan ze uiteindelijk dood aan longontsteking . Leg een schuin loopplankje in de vijverrand of maak een keienrand zodat de egel uit het water kan kruipen.
  •  Egels die in een net ,draad of putje vastzitten.Vooral fruitnetten en schapennetten zijn gevaarlijk.Egels raken klem met hun stekels en komen uit zichzelf niet meer los. Gebruik liever kippengaas.
  • Kleine egeltjes (zonder moeder), die overdag alleen rondlopen.Vaak hebben ze dan al lang geen voedsel meer gehad en zijn onderkoeld. Als het nest koud aanvoelt is het bijna zeker dat de moeder niet terug komt. Ze kan zijn overreden! Ga niet zitten wachten tot de moeder misschien terug komt, intussen raken de kleintjes nog meer onderkoeld. Pak ze op, probeer ze warm te houden en breng ze zo snel mogelijk naar een opvang.
  • Magere egels, al dan niet moeilijk ademend, hoestend of snotterend.Soms liggen ze ook gewoon uitgestrekt op een grasveld.
  • Egels die na 1 november nog geen 500 gram of meer wegen. Egels die tijdens de winterslaap gestoord worden, waarvan het winternest vernield werd of waarin ze niet terug kunnen keren.

Als u een egel vindt,waarop een van de bovenstaande punten van toepassing is twijfel dan niet maar bel dan de dichtstbijzijnde egelopvang. Laat verder alle behandelingen over aan de egelopvang. Zet de egel in een afgedekte doos . Geef geen water of voer als de egel onderkoeld is maar leg een kruik met warm water in het doosje.

cache_24338150238_552_ungeziefer8_556_bissverletzungen60-13verletzter, vereiterter Vorderfuss

 

 

GEEF NOOIT MELK OF MELKPRODUCTEN!     

Egels zien er rustig uit, alsof ze zich door niets en niemand laten storen, maar zijn best stressgevoelig. Ga daarom een gevonden egel niet aaien, onnodig vasthouden, fotograferen met flitslicht of de kinderen mee laten spelen. Of hoe zou u het vinden als u die egel was?

Wilt u zelf een zieke egel verzorgen? Begin er niet aan! Behalve dat het verboden is, loopt het meestal uit op een mislukking en veel verdriet. Egels zijn absoluut niet geschikt als huisdier . Laat het verzorgen van deze dieren over aan de opvang, daar werken mensen die ervoor geleerd hebben deze dieren te helpen, te verzorgen en de nodige medicatie te geven. Allen opvangcentra mogen egels opvangen!

Hoe hanteer ik een egel?

Sommige mensen hebben moeite ermee een egel op te pakken. Vooroordelen als “ze zitten vol vlooien en dan springen die op mij over” en dergelijke , hoor ik vaak. Ja er zijn egels die net wandelende dierentuinen zijn met ongedierte maar dat zijn juist de egels die hulp  nodig hebben. Laat je niet wijsmaken dat de natuur het zelf wel regelt, want dat betekent gewoon het einde voor die egel. Als je een egel oppakt met handschoenen of een handdoek, hem in een doos zet en daarna meteen je handen wast kan er niets of nauwelijks iets “overspringen”.

Dus pak de egel gewoon op met een handdoek, handschoenen, krant, lap, net wat u bij de hand hebt. Kleine egeltjes hebben nog zachte stekeltjes en kun je vaak gewoon met de hand oppakken. Doe ze daarna in een doekje en houdt ze warm.

29 (2)