Winterslaap

Egels Enco

 

Een aantal zoogdieren houdt winterslaap, daartoe behoort ook de egel.

Laat in het najaar, vanaf oktober/november tot eind april houdt de egel winterslaap. Hiertoe maken ze een winternest van droog blad, gras en mos, onder een heg, boom of houtblokken,  in een oud konijnenhol of onder een schuurtje. Laat u in het najaar de deur van uw schuurtje openstaan kan het zomaar gebeuren dat zich een egel daar voor de winter vestigt.

HogStrawWildtiere2_300produktbild_91158983_2

Wat u kunt doen om de egel door de winter te helpen?                          

Zorg voor een rommelige hoek in de tuin waar u het blad laat liggen of koop een egelhuisje. Een aantal bedrijven verkopen egelhuisjes. Maar u kunt ook zelf een egelhuisje bouwen. Bouwtekeningen zijn op internet te vinden zoals bij Pro Igel. Plaats het egelhuisje in een rustige hoek . Zet de ingang van het egelhuisje uit de wind en met  de ingang een beetje schuin aflopend zodat geen water naar binnen loopt.

Voordat egels in winterslaap gaan, denken ze alleen nog aan ETEN, zodat ze een grote vet-reserve kunnen opbouwen. Door deze vet-reserve kan de egel de lange periode van winterslaap, overleven .Tijdens de winterslaap daalt de lichaam temperatuur naar een minimum, net als de hartslag en de ademhaling.                  De spijsvertering stopt. Door deze aanpassingen van het egel-lichaam verbruikt de egel zo min mogelijk energie.Toch kan het gebeuren dat de egel tijdens de winterslaap wakker wordt. Hij zal dan op zoek naar voedsel gaan en niets vinden! Als u in de winter een egel tegen komt breng hem dan naar een opvang anders komt hij zeker in de problemen.  Egels die tijdens de winterslaap wakker worden hebben hiervoor veel energie nodig en zodoende voor de resterende winterslaap te weinig vetreserve waardoor ze alsnog kunnen bevriezen.

14085_full

Vanaf de eerste nachtvorst wordt het voedsel aanbod voor de egel, bestaande uit wormen, slakken, kevers rupsen etc. steeds minder en egels die onvoldoende een vetreserve hebben opgebouwd, of die gewoon nog te jong zijn en dus nog geen vetreserve hebben kunnen opbouwen, zullen de winter dan ook niet overleven. Laat in het najaar geboren egeltjes zijn gewoon, gezonde egeltjes maar  te licht. Omdat ze geen vetreserve hebben zullen ze alleen in de opvang kunnen overleven. Het gaat hierbij om egeltjes die eind oktober nog geen 500 gram of meer wegen. In de opvang worden deze egeltjes tijdens de  winter gecontroleerd, bijgevoerd en de omgevingstemperatuur wordt aangepast.

Komt u  tijdens de winter een egel tegen, eventueel zelfs overdag, is het dan ook absoluut raadzaam deze egel naar een opvang te brengen.
Een te magere egel herkent u vaak aan de ingevallen flanken en het spitse achterlijf.