nieuws uit de opvang

Stichting egelopvang Peel en Maasstreek
Europese rode eekhoorn – Scirius vulgaris .

Op de scala van meest geliefde natuurdieren staat het eekhoorntje vaak bovenaan in de
lijst. Toch is het dikwijls juist de mens die eekhoorntjes in gevaar brengt. Omzagen van
bomen en daarin nog een eekhoornnest met jongen , het wegkappen van leefgebied ten
behoeve van industriegebied of onoverbrugbare wegen, gif en spuitmiddelen voor
ongedierte of onkruidbestrijding, het snelle verkeer met de nodige slachtoffers onder de eekhoorntjes, het zijn grote gevaren voor deze diertjes. Wij proberen deze dieren te helpen zodat ze na herstel weer terug kunnen keren in de natuur, want daar horen ze thuis en niet in een kooi.

Voordat eekhoorntjes echter kunnen worden uitgezet moeten ze leren zich in de vrije natuur te handhaven. Dat leren ze in het  buitenverblijf , zeg maar  voliére. Hier verblijven ze enkele weken tot maanden en kunnen we waarnemen wanneer ze zover zijn om uitgezet te worden en van de grote vrijheid te genieten. Zonder deze maatregel hebben ze weinig kans in de natuur te  overleven. Dit doen we al sinds 2005 zo en intussen is het buitenverblijf sterk verouderd en versleten, terwijl juist ieder jaar meer eekhoorntjes worden opgevangen. Voordat het
nieuwe eekhoornseizoen begint zijn we genoodzaakt een nieuw verblijf te bouwen, want repareren gaat echt niet meer. Uiteraard is daar geld voor nodig en dat is er te weinig !

Vindt u eekhoorntjes ook zo leuk ?
En vindt u dat wij ze verder moeten helpen?

Help ons dan ook een beetje.   NL 57 INGB 0002 4975 20  t.n.v.
Stichting egelopvang  Peel en Maasstreek

In januari 2016  zijn we op Facebook gegaan. U kunt ons vinden onder de naam Egels Enco

In januari 2016 kreeg de stichting egelopvang Peel en Maasstreek een dieren transport auto ter beschikking van DIERENLOT.

auto3illu-dierenlot-2x2auto 1DL_Logo+Giroklein

Hierbij wil ik nog een ding vermelden over Dierenlot. Er zijn veel grote en bekende  non – profit organisaties . Ze zullen beslist goed werk doen, maar de egel en eekhoornopvang heeft al jaren heel goede ervaringen met Dierenlot.

Ik kreeg het verzoek of iemand warmtebeelden van de dieren mocht maken. Hier zie je een infra rood beeld van een egel en een eekhoorn.

26suske f8suske f3

22 oktober 2014.

Steven Jansen doet onderzoek naar albinisme onder zoogdieren in Nederland. Daarvoor is hij verleden week ook op bezoek geweest in de opvang en heeft een leuk verhaal hierover op zijn blog gezet. Klik bij de blogroll Steven Jansen aan en je kunt het verhaal lezen.

20 oktober 2014.

Intussen is Snowy uitgezet op een veilige plek in de natuur . Met een gewicht van 622 gram heeft hij genoeg reserve om in de vrije natuur te overleven.

snowy..120 s

Augustus 2014

Sinds een paar weken is er in de opvang een bijzondere egel te gast , Snowy. Het is de eerste keer sinds oprichting van de egelopvang Peel en Maasstreek dat er een albino egel werd opgevangen .  Maar alsof deze bijzonderheid nog niet genoeg  wasnowy 160,s werd een week later nog een albino egeltje binnengebracht. Jammer genoeg was dit egeltje erg zwak en is overleden.              Snowy maakt het goed en kan waarschijnlijk volgende maand worden vrij gelaten.   Augustus was een erg drukke maand met veel jonge egeltjes. Een leuk verhaal speelde zich af toen mensen na drie weken vakantie in de tent in Frankrijk thuis aangekomen de was sorteerden. Uit de zak met was rolde een klein, vermoedelijk Frans egeltje . Die was “illegaal “mee gereisd. Nou ja, wat heet illegaal / Dieren kennen immers geen grens ! Het egeltje heeft de passende naam Francois gekregen.

kebuuterke-JannekeLangzaamaan is het weer noten tijd. De hazelnoten vallen al .  Beukennootjes, tamme kastanjes en walnoten  binnenkort. Al deze noten zijn héééél welkom. Uit ervaring van de laatste jaren is wel gebleken dat de eekhoorntjes alleen de verse noten eten. Oude noten hoeven ze niet. Tja, die weten ook wat lekker is !

Dus, heeft u noten en doet er niets mee ? Wij willen ze graag !

27 juli 2014 – In de egelopvang Peel en Maasstreek is een heel bijzonder egeltje te gast.120-2 

SNOWY is een albino egeltje.

Zelf weet hij niet dat hij bijzonder is, want het is een gewone Europese egel maar zonder pigment en rode oogjes .


13 juni 2011 begint het verhaal van Binkie . Laat in de middag kreeg ik een radeloze mevrouw uit Well aan de telefoon . Ze had die morgen rond 9 uur een eekhoorntje gevonden . Sinds half 10 was ze aan het bellen geweest met de gemeente , dierenambulance , dierenarts en iedereen naar waar ze werd door gestuurd. Wat was nu het geval ? Toen mevrouw ’s morgens de hond uit liet vond ze een klein, nog naakt eekhoorntje bij een boom liggen.Op de terugweg lag het diertje er nog steeds. Mobiel belde ze de dierenambulance waar men haar vertelde “laat maar liggen de moeder haalt het wel ” ze liet het diertje dus liggen in de veronderstelling , de moeder komt het halen en ging naar huis.Na het middageten ging ze weer met de hond langs die plek om te kijken of de moeder het jong al had gehaald.Het eekhoorntje lag er nog steeds en was intussen kletsnat dus nam mevrouw het diertje mee naar huis , zette het in een doos en belde weer de dierenambulance. Ze kreeg hetzelfde advies als ’s morgens , alleen werd er deze keer bijgezegd “wij rijden niet in de gemeente Well voor natuurdieren want daar krijgen we niet voor betaald , u moet de gemeente bellen “. Mevrouw belde de gemeente die haar zeiden , bel maar de dierenambulance en mevrouw , u bent in overtreding want u mag een eekhoorn niet mee naar huis nemen , het zijn natuurdieren waar je een vergunning voor moet hebben . Daarop belde ze een dierenarts die haar vertelde ” ik behandel geen natuurdieren , bel maar de dierenambulance ” . Na nog enkele telefoontjes en via internet zoeken belde ze uiteindelijk ons. Ik ben er meteen heen gereden en trof een klein,koud,uitgedroogd en nog net levend eekhoorntje aan van hooguit 3 weken. Bij aankomst in de opvang begint meteen de behandeling. Het diertje weegt 55 gram . Eerst zorgen dat het diertje op lichaamstemperatuur komt , wondjes schoonmaken vliegeneitjes en maden verwijderen ,en iedere 10 minuten een druppel electroliet geven . Rond 3 uur ’s nachts begon het eekhoorntje eindelijk uit zichzelf een beetje te drinken Het waren korte nachten voor mij want iedere 3 uur moest het diertje gevoerd worden. Dagenlang liep ik als een kangeroe moeder rond met een eekhoorntje in de buidel . Het diertje herstelde en ik noemde hem “Binkie “want het is een echte bink geworden , een prachtige gezonde eekhoorn kerel . Momenteel verblijft hij nog in het uitwen hok . Van hieruit zal hij in het voorjaar 2012 worden uitgezet.
Ten slot , natuurlijk is het het beste als de moeder zelf voor haar jongen zorgt , maar eekhoorn – en ook egel- moeders komen nagenoeg nooit terug om hun jong te halen . Het advies “laat maar zitten de moeder komt wel ” is dan ook vaak het doods oordeel voor deze beestjes !

—————————————————————————————————

Het is 12 juli 2011 .  Het is heerlijk weer , en vandaag mogen een aantal egels uit de opvang vertrekken  , terug de natuur in . Zoals altijd worden ze voor vertrek nog eens gewogen en goed onderzocht . Zo ook nr. 74 . Een dikke dame die twee weken eerder was binnengebracht met longontsteking. Ze stribbelt een beetje tegen als ik haar oppak , maar dan ligt de dikke dame op de weegschaal .
1350 gram , ze is geweldig opgeknapt en kan vanavond vertrekken. Ik pak haar weer op , en tot mijn schrik heb ik bloed aan m’n handen. Verdorie dus maar opnieuw helemaal na kijken . Nog voordat ik iets kan onderzoeken heb ik een baby egeltje in de hand ! De dikke dame is aan het werpen !

de bevalling is volop bezig

Nu moet snel gehandeld worden . Hok schoonmaken , veel zacht materiaal erin , warmtematje eronder , eten , drinken en natuurlijk mams met jong .67-71-

En nu met rust laten . Dat was best moeilijk want we waren vreselijk nieuwsgierig hoeveel jonkies het zouden zijn .Aan het gepiep vanuit het hok leek alles goed te gaan . De volgende dag toch maar even voorzichtig gekeken en vooraan in het hok lag een dood baby egeltje . Verder durfde ik niet te kijken want mams begon al te blazen. Er zat niets anders op als het dode beestje op te ruimen en af te wachten.Na drie dagen wisten we het zeker ,  de jonkies waren gezond en mams zorgde prima voor ze maar wilde absoluut met rust gelaten worden.

Na enkele weken begonnen de kleintjes zelfstandig te eten en werd het tijd het hele gezinnetje in het buitenverblijf te plaatsen . Daar bleven ze tot het jonge grut ruim 450 gram waren . Van hieruit zijn ze uiteindelijk  de grote wereld in getrokken.